Brief aan gemeente over draaikonterij van weggestuurde wethouder henri de jong

Persbericht 22-11-2021

Wethouder Henri de Jong kreeg het vuur aan de schenen gelegd over zijn vage beschuldigingen: hij zou zijn ondermijnd… Door wie? Wanneer? Hoe? Uiteindelijk noemde hij namen, schrok van zijn eigen verzinsels en ontkent vervolgens namen te hebben genoemd. Toch weigert hij om zijn zwartmaking van onschuldige burgers publiekelijk in te trekken.

In de komende weken zal de Gemeenteraad zich nogmaals moeten buigen over een brief inzake het gedrag van ex-wethouder Henri de Jong. Een nieuwe brief. Aanleiding is De Jongs zwalkende gedrag inzake het illegale ondermijningsrapport. De afgetreden wethouder gebruikte dit spookrapport om de reden van zijn vertrek te maskeren: niet zijn eigen incompetentie was de reden voor zijn vertrek, nee, de “ondermijning” van zijn beleid zou de reden zijn. Hoe en wanneer dit ondermijnen heeft plaatsgevonden, dat wilde De Jong niet zeggen.

Uiteindelijk wel wie, maar niet wat

Henri de Jong kwam steeds meer onder druk te staan om zijn verdachtmakingen (dd. 20 april 2020) te concretiseren. Wanneer en hoe kwam er alsnog niet uit. Maar de zogenaamde boosdoeners werden gaandeweg wel vagelijk aangeduid. Eerst was het ”de vastgoedlobby binnen het CDA”, later het “Collectief Transparant Bestuur Noordwijk”. Op 10 oktober 2021 had De Jong een interview met journalist/blogger Peter Olsthoorn. En in deze publicatie noemde hij wel namen: “figuren als Paul Brandjes en Victor Salman.” Ook deze keer zonder te vertellen, wat hun vermeende ondermijning nu concreet inhield.

O nee, tóch niet wie

Wie een ander ongegrond beschuldigt van een strafbaar feit, pleegt smaad. Hierover aan de tand gevoeld en kennelijk tot het inzicht gekomen dat hij heeft gelogen, heeft De Jong bakzeil gehaald: Brandjes en Salman hebben hem niet ondermijnd. De Jong verklaart nu dat niet hij, maar de journalist/blogger Peter Olsthoorn verantwoordelijk zou zijn voor de namen in het stuk. Die namen heeft hij niet van De Jong. Ook in de stijl en de inhoud van het interview herkende De Jong zich niet. Echter, Henri de Jong weigert dit ook in het openbaar te verklaren. Tegen hem is daarom aangifte gedaan wegens smaad. Is De Jong verplicht om in het openbaar afstand te nemen van zijn persoonlijke beschuldigingen? In ieder geval is hij wel moreel verplicht dat te doen.

Stop de jacht op burgers

Immers, Henri de Jong is een publiek persoon, al vele malen heeft hij in de richting van een bepaalde groep gewezen en deze zonder nadere uitleg beschuldigd van crimineel handelen. Is dat OK? Moeten onschuldige burgers zich maar straffeloos laten besmeuren met verzinsels vanuit overheidskringen? Dit keer zijn het Brandjes en Salman, twee burgers met een lange adem die prima van zich af kunnen bijten. Maar volgende keer is het iemand, die niet gewend is om kwaadaardige overheidstypes van repliek te dienen. Iedereen weet waartoe deze figuren bereid zijn. Denk aan wat Pieter Omtzigt moest meemaken. Denk aan de zwarte lijst van de Belastingdienst vol met onschuldigen… Het jagen op Noordwijkse burgers moet eindelijk eens afgelopen zijn.

Noordwijk. 22 november 2021

Paul Brandjes en Victor Salman

Neem contact op met Noordwijk Transparant

Het laatste nieuws

Deel deze pagina op uw social media en verspreid het tegengeluid!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll naar top